Blogdog

Sreda, Novembar 25, 2009

    Majski prevrat, odnosno ubistvo kralja Aleksandra Obrenovića i njegove supruge Drage Mašin i danas izaziva istorijske nedoumice o učešću masona u njemu. Iako nema pouzdanih dokaza da je Dragutin Dimitrijević Apis, bio član ijedne slobodnozidarske radionice, posebno se nemačka obaveštajna služba i to sve do kraja Drugog svetskog rata trudila da dokaže njegovu masonsku pripadnost. Ono što se pouzdano može tvrditi jeste da je budući kralj Petar I Karađorđević bio iniciran tokom svog boravka u Francuskoj pod imenom Petar Mrkonjić, koje je koristio i u hercegovačkom ustanku 1875. godine. Kontakt i ponudu da prihvati krunu zaverenici su sa njim ostvarili preko njegovog školskog druga Nikole Hadži Tome, industrijalca i člana lože “Pobratim”, dok je Đorđe Vajfert dao zaverenicima prilog od pedeset hiljada dinara za porodice zaverenika koji poginu u prevratu. Na osnovu dostupnih podataka može reći da su to učinili kao pojedinci, Srbi, nezadovoljni socijalno - političkom situacijom u ondašnjoj Srbiji.

    Mozda je Majski prevrat najveća zavera koju su masoni organizovali, ali druge poznate ličnosti koje su pripadale masonskoj organizaciji, mozda otkrivaju da je to stvarno bilo zarad boljeg života građana. Ličnosti poput Ive Andrića, Živojina Mišića, Milutina Milankovića, Dositeja Obradovića, Stevana Mokranjca, Tapija, svi su bili masoni, ali nikad nisu naskodili Srbiji, već ostali upamćeni po svom životnom stvaralaštvu kojim se Srbija ponosi.

(#)

Generalna :: Autor vnsole 21:46

[Odgovori]

Dragutin Dimitrijević Apis nije bio mason. Ostale ličnosti koje si spomenuo možda su bili masoni, ali on nije.
Zanimljiva tema, nema šta, nadam se da će biti još neka slična.

srbinuzice 25/11/2009 22:26

[Odgovori]

Nadam se da ćeš nastaviti sa pisanjem, interesujem se oko ove teme. Ako bih ja na glas razmišljao, Majski prevat je nešto najgore što nam se moglo desiti u poslednjih 100 godina. To je svojevrsna prekretnica Srbije jer je loza karađorđevića uvela ideju Jugoslavije svojom Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenaca. Ponajgore je što je u sve to dopustila Hrvatima da imaju neku pripadnost kraljevini iako se jako dobro zna kako su hrvatske ustaše delovale u toku prvog svetskog rata. Čitavu tu ideju je nastavio Tito svojom Jugoslavijom u kojoj se crkva odvojila od državei u kojoj niko nije imao prava da izražava svoju nacionalnost već su svi bili Jugosloveni.

zubovic 25/11/2009 23:10

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me