Blogdog

Nedelja, Decembar 06, 2009

Иде време када ће се, после тзв. "паметних картица" (биометријски пасош, нова лична карта), људима понудити нешто што се не може украсти, ни изгубити, јер ће бити уграђивано директно у тело - преносни био-чип, који ће садржати све податке о власнику, а убризгаваће се неком врстом ињекције, под кожу*. Пошто ће ова направица, за сада мања од зрна пиринча, ускоро, веле, још мања, емитовати радио-таласе, она ће бити изванредна за праћење људи без икаквог труда: почев од ручних скенера до сателита, свако заинтересован ће моћи да проверава локацију и податке о праћеној личности. Све то, наравно, почиње практично и безазлено, сасвим наивно и прогресивно.

"Попјулар Сајенс", октобарски број за 1994, доноси текст у коме Бернард Камбу, из једне компјутерске фирме у граду Фениксу, најављује да ће у наредних десет година минијатурни компјутери моћи да се уграђују у тело ради праћења крвног притиска, холестерола и рада срца. Познати "Вол Стрит журнал", гласник америчког банкарства, 1. фебруара 1994. донео је текст са насловом "Неуролози се крећу према спајању живих можданих ћелија са микрочиповима".


Америчка војска већ интензивно ради на "компјутеризованим војницима" који ће бити нека врста "живих робота". Пошто ће поткожно убризгавање биочипова, које је већ могуће, изазвати бурне реакције код људи, кренуло се постепено. Пре свега, убризгавају се у животиње - кућне љубимце (око 2 милиона паса, мачака, папагаја, корњача итд, у САД се не може изгубити захваљујући биочипу снабдевеном њиховим идентификационим бројем).

Такође, био-чипови се имплантирају и под кожу дивљих животиња, нарочито такозваних угрожених врста; на основу биочипа који емитује радио-сигнале прати се и кретање риба у сланим и слатким водама. На људе се примењују наруквице са чиповима убаченим у округла сместишта, која личе на часовник. Педесет хиљада избеглица из Кубе и Хаитија добило је наруквице које их надзиру као "дар" од министарства одбране САД. Ове наруквице почеле су да се примењују у Гватанамо заливу, поморској бази морнарице САД, где су се узбеглице нашле. Оне никуд не могу без тих наруквица, и њихово кретање је апсолутно надзирано.

У часопису "The Futurist" ("Будућњак") за јули-август 1993. године Макс Винклер на тему "Ходајући затвори - Развој технологија електронске контроле". Уместо све скупљих и тежих за чување затвора, у САД се планира развој тзв. "Електронског система за надзор". Затвореник ће моћи да се налази у својој кући, и да се креће у најближој околини, али неће моћи да побегне - на руци ће имати наруквицу са мини радио-одашиљачем, која ће обавештавати милицију о његовом кретању. Биће "слободан" и ван зидова ћелије, али нигде неће моћи да мрдне! У будућности, вели писац чланка, милицајци ће моћи да уграде биочипове и мини мониторе који ће бити смештени, рецимо, у руку криминалца. Примете ли његово чудно понашање, они ће активирати такође под кожу смештен малени резервоар са дрогом, који ће на лицу места успавати криминалца. Неки желе уградњу сличних направица и у кору великог мозга - тобож, ради контроле душевних болесника и злочинаца. (Хитлер би им позавидео!) Да су такве ствари могуће најављује се већ увелико.

Интернет који тренутно коритимо такође је могуће "преобратити" у сврху добијања информација о кориснику...

(#)

Generalna :: Autor vnsole 19:05

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me